Utbildningen Hot och våld på arbetsplatsen genomförs av feelsecure runt om i Sverige som en del i verksamheters utvecklingsarbete av arbetsmiljöområde: Säkerhet. Vi erbjuder en övergripande hot- och våldsutbildning som innehåller bemötandeteknik som ger verktyg att förebygga, hantera och avvärja kritiska situationer. Utbildningen varvar teori med diskussioner, praktiska övningar och rollspel.
Nästan var tionde allvarlig arbetsolycka i Sverige orsakas av hot, våld eller rån. Alla som i sitt arbete möter människor och där det ingår att hantera och bemöta människors beteenden kan utsättas för den andra partens reaktioner. Exempel på typiska situationer som skulle kunna bli hotfulla är t ex ett möte med en klient eller en patient som ska få negativt besked, en besökare som kommer påverkad till samlingslokalen eller en arg kund som har fått vänta länge.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till personal inom privat verksamhet, myndigheter, kommuner eller landsting och som i sitt arbete möter andra människor yrkesmässigt dvs. klienter/ boenden/ patienter/ kunder etc.
Syfte
Det övergripande syftet med utbildningen är att ge deltagarna en ökad kunskap om konflikthantering; mental förberedelse och medvetenhet om det egna beteendet samt verktyg att hantera situationerna säkrare och därmed förebygga hot och våld på arbetsplatsen.
Innehåll
- Arbetsmiljölagen och AFS 1993:2 Hot och våld i arbetsmiljön
- Riskinventering och riskanalys
- Samtalsteknik
- Kommunikation/Kroppsspråk
- Mental förberedelse
- Bemötande av hotfull person
- Stresshantering
- Säkerhetstänk (före, under och efter)
- Genomgång av arbetsplatsen
- Egna rutiner och handlingsplaner
- Definition brott
- Vad får vi göra enligt lagen?
- Akutsjukvård
Genomförande
Utbildningsformer är föreläsning, diskussioner,
praktiska övningar och rollspel. Teori och övningar skräddarsys.
Längd
En halvdag till en heldag.