Nästan var tionde allvarlig arbetsolycka i Sverige orsakas av hot och våld. "Vad gör du eller dina kollegor om en obehörig person tar sig in på förskolans område och vägrar gå därifrån?" ”Hur hanterar ni en förälder som inte är vårdnadshavare och uppträder utagerande med krav om att få hämta sitt barn på förskolan?" "Vad ska personalen göra om en förälder kommer påverkad till förskolan?" ”Hur ser er risk- och sårbarhetsanalys ut för utflykter och vistelser utanför förskolans område?”
För att kunna känna sig trygg på arbetsplatsen och för att så bra som möjligt kunna bemöta och hantera oförutsedda händelser såsom hot- och våld är det viktigt att vara förberedd och att det finns rutiner. Med en ökad kunskap om konflikthantering och en ökad medvetenhet om det egna beteendet i dessa situationer kan hot och våld inom förskolan både förebyggas och hanteras säkrare.
Utbildningen Hot och våld på arbetsplatsen: Förskola erbjuds förskolor runt om i Sverige som en del i verksamheters utvecklingsarbete av arbetsmiljöområde: Säkerhet. Företaget feelsecure erbjuder en övergripande hot- och våldsutbildning som innehåller bemötandeteknik som ger verktyg att kunna förebygga, hantera och avvärja kritiska situationer. Utbildningen skräddarsys efter behov och varvar teori och fallbeskrivningar med diskussioner, praktiska övningar och rollspel.
Målgrupp
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till personal inom förskolan.
Syfte
Syfte
Det övergripande syftet med utbildningen är att ge förskolans personal en ökad kunskap om konflikthantering; mental förberedelse och medvetenhet om det egna beteendet samt verktyg att hantera situationer säkrare och därmed förebygga hot och våld inom förskolan.
Innehåll
- Arbetsmiljölagen och AFS 1993:2 Hot och våld i arbetsmiljön
- Riskinventering och riskanalys
- Samtalsteknik
- Kommunikation/Kroppsspråk
- Mental förberedelse
- Bemötande av hotfull person
- Stresshantering
- Säkerhetstänk (före, under och efter)
- Genomgång av arbetsplatsen
- Egna rutiner och handlingsplaner
- Definition brott
- Vad får vi göra enligt lagen?
- Akutsjukvård
Genomförande
Utbildningsformer är föreläsning, diskussioner, praktiska övningar och rollspel. Våra utbildare har god vana av personalutbildning och en polisiär bakgrund med lång erfarenhet av att instruera inom mental förberedelse, stress- och krishantering, konflikthantering, hot och våld samt självskydd. Vid behov av ytterligare kompetens samarbetar företaget med externa konsulter med hög kompetens.
Längd
En halvdag till en heldag. Enligt överenskommelse.