Väpnat våld (PDV) i Offentlig miljö
Vid väpnat våld i offentlig miljö kan konsekvenserna bli katastrofala. Tidigare erfarenheter har visat att förberedelse varit livsavgörande. Även om det aldrig går att instruera exakt i agerandet inför en akut situation så ger utbildning i ämnet en ökad färdighet i att hantera en sådan eventuell situation.
Vad händer om det till exempel vid din arbetsplats i ett köpcenter eller på annan allmän plats uppstår en situation med väpnat våld? Hur skulle vi reagera och agera i en sådan situation? Hur ser handlingsplanen ut?
För att kunna känna en ökad trygghet och beredskap är det viktigt att vara förberedd utifrån aktuellt kunskapsläge och tidigare erfarenheter.
Utbildningen Väpnat våld i offentlig miljö lägger fokus på handlingsplaner i den akuta fasen. Stor vikt läggs vid mental förberedelse och praktiska övningsmoment. Utbildningen har tagits fram efter erfarenheter från skolan, därigenom har skolverkets material och polismyndighetens utbildningsinsatser i ämnet använts. Utbildningen genomförs i tre steg och riktar sig till ledningen och personal. Tidigare utbildningar inom skolan har mycket goda referenser.
Målgrupp
Personal som i sitt arbete vistas nära eller i offentlig miljö.
Syfte
Det övergripande syftet med utbildningen är att deltagarna ska få ökade kunskaper i ämnet väpnat våld (PDV) i offentlig miljö med ökad mental förberedelse för att kunna öka möjligheterna att fatta viktiga beslut under stark stress och tidspress.
Utbildningens syfte är också att ge personalen ett stöd i att kunna agera utifrån handlingsplan samt ge grundläggande kunskaper i krishantering/krisstöd utifrån vad som kan göras innan-, under- och tiden efter en incident.
Innehåll- utbildning i tre steg
Steg I: Presentation av ämnet - ledning
- Tidigare händelser
- Rutiner – förebyggande samt vid incidenter
- Akutsjukvård
- Ledningens agerande vid incident med väpnat våld
Steg II: Föreläsning - samtlig personal
- Tidigare händelser
- Händelseförlopp före, under och efter
- Förste person på olycksplats (Prioritera och handla på olycksplats)
Steg III: Föreläsning och praktiska övningar - samtlig personal
- Mental förberedelse
- Gemensam målbildsträning
- Handlingsplan
- Akutsjukvård
Genomförande
Utbildningen genomförs i tre steg. Steg I riktar sig till arbetsplatsens ledning och innehåller en presentation/information om ämnet väpnat våld (PDV). Steg II riktar sig till samtlig personal och innehåller föreläsning. Steg III riktar sig till samtlig personal och innehåller föreläsning och praktiska moment/övningar.
Längd
En halvdag till en heldag.